Hvad Bestemmer Prisen På Guld? Dette Påvirker Prisen


Afgifter og skatter kan i den grad være med til at påvirke prisen på bestemte varer. Men hvad bestemmer egentlig prisen på guld?
Prisen på guld er selvfølgelig påvirket af dens fremstillingsomkostninger. Udvindingen af guld er langt fra en billig affære. Det samme gør sig gældende for fremstillingen af guldbarrer. Men i bund og grund er der kun to ting, der påvirker prisen på guld - og det er udbud og efterspørgsel.
Sådan påvirker udbud og efterspørgsel guldprisen
Guld har igennem årtusinder været brugt som betalingsmiddel og til fremstilling af smykker og statussymboler. Guld har derfor ofte været meget efterspurgt - også på tværs af kulturer og verdensdele i tiden, hvor globalisering ikke rigtigt var noget, som man tænkte over.
Jagten på guld har mere eller mindre altid været med det udgangspunkt, at jo mere man havde, jo rigere var man - og jo bedre var man stillet. Efterspørgslen på guld har derfor været tæt på uendelig, hvilket har resulteret i en ganske høj pris, da udbuddet aldrig har kunne matche efterspørgslen til et punkt, hvor den blev fuldt dækket.
Det ses derfor ofte, at guldprisen stiger i forbindelse med krisesituationer, hvor nationale valutaer og værdipapirer kan komme under pres. Der søger mennesker stadig tilbage til guldet, når de ønsker en sikkerhed, som valutaer og værdipapirer ikke kan give.
Du vil derfor se, at guldpriserne stiger, hvis de store aktieindekser falder, eller hvis der er massiv uro på aktiemarkedet. Her vil du tit opleve, at centralbanker køber aggressivt op i guld, hvilket blot er med til at presse prisen på guld op. Det gør bankerne for at sikre deres aktiver forstået på den måde, at de er mere sikret mod kriser, hvis de har en stor guldbeholdning, som kan give sikkerhed for deres mere påvirkelige investeringer og aktiver.
Tak til avXperten
Vi takker til sidst avXperten for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik samt smart tilbehør som fx en ny gamer stol til dit gamer- eller kontor setup.